Book tid hos os på tlf.: +45 75 54 20 22

De mest almindelige sygdomme i tænderne er såkaldte folkesygdomme. De fleste danskere får i løbet af deres liv huller i tænderne (caries) og/eller mild paradentose. Caries og paradentose er begge sygdomme der forårsages af bakterier

 

En sund tand 

Tandens overflade er glat og uden sygdomsfremkaldende bakteriebelægning – den er børstet væk. Der er ingen tegn på huller i tanden (caries)
 
Et lille hul

Begyndende caries behøver  - hvis det opdages i tide – ikke at blive behandlet med bor og fyldning. I stedet fjerner tandlægen eller tandplejeren bakteriebelægningen, og giver dig vejledning i hvordan du skal holde tanden ren og sygdomsfri. Nogle gange kan det være nødvendigt med en speciel fluorbehandling, og i særlige tilfælde kan tandlægen forsegle bakterieangrebet. Hvis du følger tandlægens råd er der god mulighed for at hullet ikke bliver større, og at du ikke behøver at blive boret.
 
Et lidt større hul

Hvis cariesangrebet er så stort at der mangler noget af tandoverfladen må det oftest behandles med en fyldning, hvor tandlægen borer alt det syge tandvæv væk og erstatter det med en fyldning typisk af hvid plast. Hvis tænder med stort slid eller syreskader har brug for en genopbygning kan dette også ofte ske ved hjælp af en plastfyldning.
 
Et stort hul

Jo større og dybere cariesangrebet og dermed hullet er jo mere tandvæv skal der fjernes for at stoppe sygdommen. Hullets størrelse  har også betydning for valget af den efterfølgende behandling. Bakterier fra et dybt cariesangreb kan brede sig til tandens indre med blodkar og nerver og for at undgå en rodbehandling kan det eventuelt være nødvendigt at dele behandlingen op i flere besøg.
 
Betændelse i tandens nerve

Hvis betændelsen i tandens nerve ikke kan stoppes, er det nødvendigt at rodbehandle tanden. Tandlægen fjerner det betændte væv i rodkanalen, der rengøres og forsegles. Efter rodbehandlingen behandler tandlægen tanden med en fyldning eller en krone. En rodbehandlet tand risikerer med tiden lettere at revne. En rodbehandlet tand vil derefter oftere have brug for en krone.
 
Tanden må trækkes ud

Tandlægen kan blive nødt til at trække tanden ud, hvis den er så svækket at den ikke kan behandles med en fyldning eller en rodbehandling, eller hvis den er så angrebet af paradentose at den er blevet for løs eller ikke kan holdes betændelsesfri.
Oftest kan tanden trækkes ud på simpel vis. Men særlige forhold ved roden eller tandens placering kan dog gøre at der skal en lille operation til. En mistet tand kan erstattes men behøver det ikke altid. En mistet tand øger belastning på de øvrige tænder, og du kan få vanskeligere ved at tygge. En mistet tand kan også påvirke dit smil, dit selvværd og din tale.
 
Sundt tandkød

Sundt tandkød er fast, lyserødt og sidder stramt mod tanden. Tandkødsbetændelse
forekommer når der er et lag af bakterier, især i randen  mellem tandkød og tænder. Tandkødet er rødt og bløder ofte når du børster tænder. Du kan selv behandle tandkødsbetændelse ved at følge din tandlæges eller tandplejers råd og vejledning om mundhygiejne.
 
Paradentose

Paradentose er en infektionssygdom, hvor der er bakterier og tandsten i tandkødslommerne, som også er dybere end normalt. Der er betændelse i tandkødet og begyndende knogletab rundt om tænderne. Tandlægen eller tandplejeren behandler paradentosen ved at fjerne bakteriebelægninger og tandsten. Hvis du ryger bliver du opfordret til at stoppe, da rygning forværrer paradentose og forringer prognosen for et godt behandlingsresultat.
 
Alvorlig paradentose

Store mængder tandsten i tandkødslommerne, fremskreden knogletab og dybe tandkødslommer, hvor tænderne har mistet deres fæste i knogle. Du kan få dårlig ånde, afstand imellem fortænderne, løse tænder og gulligt pus i tandkødslommerne. Ud over den almindelige paradentosebehandling må tandlægen undertiden operere for at behandle sygdommen.
 
Tandsundheden  i Danmark

De seneste år er tandsundheden i Danmark blevet meget bedre, selv om der fortsat er stor social ulighed i forekomsten af sygdomme i tænderne og deres støttevæv.  Og ældre borgere med et stort medicinbehov lider ofte af mundtørhed som følge af enten sygdom eller netop medicinforbrug.  Betændelse i tænder og mund kan under særlige omstændigheder påvirke resten af kroppen og menes at kunne forværre betændelse andre steder i kroppen.  Betændelse i munden udgør en særlig risiko for mennesker, der har nedsat modstandskraft pga. sygdom eller medicin. Og man ved at der er en sammenhæng mellem kroniske sygdomme som diabetes og paradentose, ligesom betændelse i munden kan have negativ effekt på forløbet af leddegigt. Paradentose-bakterier kan blive ført fra mundhulen med blodet, hvor de i sjældne tilfælde kan være farlige for personer med nedsat lungefunktion eller føre til betændelse på hjerteklapperne.
 

På Tandlægeforeningens hjemmeside finder du råd og vejledning om forebyggelse, behandlinger, priser, tilskud og klagemuligheder

www.tandlaegeforeningen.dk

small douglas-200

small douglas-200

small douglas-200

small douglas-200

small douglas-200

small douglas-200

 

Kontakt os

Tandlægehuset i Kolding

Velkommen til Tandlægehuset Kolding - en del af Harald

Vores moderne tandklinik  ligger centralt placeret i Kolding, tæt på banegård, bybus og med gode parkeringsforhold i omgivelserne.

Vi ligger parterre i en ældre patriciervilla fra 1903, som vi over årene har restaureret varsomt og med respekt for det oprindelige. På samme måde tager vi hånd om dine tænder. Rettidig omhu betyder for os så lidt som muligt og så meget som nødvendigt.

Velkommen i Fredericiagade 19

Åbningstider

  • Mandag08:00-16:00
  • Tirsdag08:00-16:30
  • Onsdag08:00-15:00
  • Torsdag08:00-16:30
  • Fredag08:00-12:30